spierversterkende oefeningen vrouw push-up voor de spieren

Krachttraining oefeningen voor thuis fitness zonder apparaten - Spierversterkende training

12 november 2016

Voor fitness hoef je niet meer de deur uit

Je tas inpakken, je autosleutels zoeken en je omkleden in een ruimte die naar zweet ruikt is niet meer nodig. Voor krachttraining oefeningen hoef je niet meer per definitie naar de sportschool, wat je de nodigde centen bespaart. Steeds meer sporters zijn zich hier bewust van en verkiezen het thuis fitness boven een sportschool.

 

Je hebt thuis ook geen last van reistijden en daarnaast ben je niet gebonden aan de maandelijkse financiële verplichting en de openingstijden van de sportschool. Ook zonder dure apparaten is het mogelijk om met krachttraining je spieren te versterken. Over dit onderwerp is een interessant boek uitgegeven waarin talloze doeltreffende krachtoefeningen staan beschreven met je eigen lichaamsgewicht.

 

Je moest eens weten hoeveel 'slapende' leden een gemiddelde sportschool heeft. Veel sporters betalen voor meerdere keren in de week, maar in de praktijk komt het geregeld voor dat ze niet aan de bezoekfrequentie komen waar ze eerder voor betaald hebben. Het voornemen is aanwezig, maar er zijn tal van redenen die sporters op andere gedachten kunnen brengen. Tegenvallende resultaten als gevolg van te hoge verwachtingen zijn voor de meeste sporters de voornaamste reden om te stoppen.

 

Ook wordt er soms als reden opgegeven dat het abonnement reeds betaald is en de bezoekfrequentie er dan niet meer toe doet. Ook het omgekeerde is waar. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat men vaker bereid is om te gaan fitnessen wanneer ze moeten betalen indien ze verzuimen. Van nature is de mens lui en kennelijk is dit een juiste motivatieprikkel om mensen aan het sporten te zetten. Uit commercieel oogpunt zullen sportscholen hier waarschijnlijk niet op overgaan.

Wat zijn de voordelen van krachttraining oefeningen voor thuis?

Voor het afvallen en het versterken van de spieren heb je geen dure apparaten nodig. Gebruik je eigen lichaamsgewicht als weerstand en met een eenmalige investering in een oefenbal, oefenmat en gewichten kom je ook al een heel eind. Naast het feit dat thuis fitness doorgaans voordeliger is dan de sportschool heeft het ook als voordeel dat je zonder apparaten oefent. Een apparaat in een sportschool bepaald de richting van de beweging. In het dagelijks leven beweeg je ook niet met apparaten. Het is dus veel functioneler en natuurlijker om spierversterkende oefeningen te doen zonder behulp van apparaten.

 

Door de natuurlijke bewegingen zul je ook spieren aanspannen die op een apparaat niet worden aangesproken. Op een fitnessapparaat train je vooral 'geïsoleerd'. Het trainen met losse gewichten dwingt je om zelf de richting van de beweging te bepalen waarbij balans en stabiliteit gevraagd wordt. Dit komt ten goed aan de coördinatie waardoor je meer controle over je spieren krijgt en er bovendien spieren worden aangesproken die je bij het trainen op krachtapparatuur nauwelijks traint.

De nadelen van thuis sporten

Thuis fitness heeft ook enkele nadelen. Uitstelgedrag is wellicht wel je grootste persoonlijke vijand. Bij een gebrek aan motivatie, een geformuleerde doelstelling en/of een trainingsschema is de kans vrij groot dat je verzuimt en jezelf tijdelijk geruststelt met de gedachte dat je over enkele uren of de volgende dag gaat trainen. Indien dit patroon meer regel dan uitzondering wordt dan heeft er een negatieve gedragsverandering plaatsgevonden waardoor het telkens weer meer energie kost om jezelf aan het sporten te zetten. Met een duidelijk plan van aanpak kun je deze negatieve spiraal doorbreken of juist vóór zijn.

 

Indien je er moeite mee blijft houden om jezelf thuis te motiveren dan is de sportschool misschien meer voor je weggelegd. Op de sportschool haak je immers minder snel af dan thuis, want anders ben je voor niets daarheen gereden. Afhankelijk van je karakter is dit wellicht 'de stok achter de deur' die je nodig hebt. Een andere reden om een fitnessabonnement te nemen is dat er een kans bestaat dat je de krachttraining oefeningen thuis op een incorrecte wijze uitvoert.

 

Omdat de begeleiding bij de goedkopere sportscholen vaak ondermaats is, ben je evenals thuis op jezelf aangewezen. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn aangezien er meestal wel andere sporters in je nabijheid zijn die zich geroepen voelen om je in de technische uitvoering van de oefening te instrueren en waar nodig te corrigeren. Vooral als beginner is enige begeleiding wenselijk.

GERELATEERDE BERICHTEN