klachten aan de onderarm en de elleboog bij de fysiotherapie

Oefeningen, symptomen en behandeling van een tennisarm

26 november 2016

Een tennisarm is een gemeenschappelijke naam voor klachten aan de buitenzijde van de elleboog en is een niet-bacteriële ontsteking van (pees)weefsel op basis van degeneratie. Dit houdt in dat de kwaliteit van het peesweefsel is afgenomen als gevolg van een traumatisch moment of overbelasting. Je hoeft geen tennis te spelen om een tennisarm te ontwikkelen, maar de term verwijst er wel naar aangezien vooral tennissers er hinder van ondervinden. Lees verder voor de symptomen, oorzaak en de behandeling (waaronder oefeningen).

Wat is de oorzaak?

Pezen zijn over het algemeen bestand tegen grote trekkrachten. Deze kracht is vele malen groter dan bij een spier. Macroscopisch gezien hebben pezen een wit aspect doordat zij een zeer arme doorbloeding hebben. De doorbloeding neemt al op vrij jonge leeftijd af waardoor overbelasting eerder zal optreden. Hiermee neemt gelijkertijd ook het herstelvermogen af. Je hebt langer de tijd nodig om van een inspanning te herstellen. Als daar onvoldoende rekening mee wordt gehouden dan raakt de pees overbelast en zal het verzwakken.

 

Indien je de pees herhaaldelijk overbelast dan treedt er kwaliteitsverlies in het peesweefsel op wat uiteindelijk kan leiden tot microtrauma's (kleine beschadigingen) in de pees van de onderarm. Bovendien ontstaat er kwaliteitsverlies bij bewegingsarmoede. Wat niet of onvoldoende gebruikt wordt verzwakt.

 

Voorheen werd een tennisarm voornamelijk geassocieerd met intensieve sportbeoefening en intensieve arbeid, maar onderzoek toont aan dat bijna de helft van deze blessures veroorzaakt wordt door traumatisch letsel dat opgelopen wordt tijdens het hard stoten van de elleboog of ergens hardhandig aan trekken. Het verkeerd belasten van de pees als gevolg van bijvoorbeeld een gebrekkige tennistechniek of werkhouding kan tevens een factor zijn die een rol speelt in de overbelasting van de onderarmspieren en pezen.

 

Daarnaast is het mogelijk dat de pees geïrriteerd is geraakt door aanwezigheid van triggerpoints (zogenaamde spierknopen) in de spieren van de onderarm. Door constante spanning in de spieren raakt het peesweefsel overprikkelt wat op den duur voor degeneratieve (kwaliteitsverlies van weefsel) veranderingen kan zorgen.

Wat zijn de symptomen van een tennisarm?

 

  • Pijn aan de buitenzijde van de elleboog
  • Klachten bij het maken van een krachtige vuist
  • Pijn tijdens het oppakken van voorwerpen
  • Klachten tijdens het gebruik van een computermuis
  • Ochtendstijfheid
  • Krachtverlies van de onderarmspieren
  • Pijn tijdens het rekken van de onderarmspieren
  • Uitstraling van de elleboog richting de pols en/of hand
  • Zeurend gevoel tijdens een opwaartse beweging van de hand

 

Oefeningen spelen een belangrijke rol in de behandeling

Er zijn weinig sportblessures die zo moeilijk te behandelen zijn als peesblessures. De type behandeling hangt volledig af van de ontstaanswijze en het weefsel dat betrokken is bij de tennisarm. Indien de klachten zijn ontstaan op basis van spierknopen in de onderarm kan een triggerpoint behandeling verlichting geven.

 

Veel van de eerder genoemde symptomen komen ook regelmatig voor bij mensen met nek/schouderklachten. Dit schept nogal wat verwarring aangezien het probleem zich in de nek/schouderregio bevindt, maar de pijn in de elleboog gevoeld wordt. Een behandeling van de nek of de schouder ligt dan het meest voor de hand. Onderstaand bespreken we de overige behandelmethodes.

 

Tenniselleboogbrace
Onderzoek toont aan dat het dragen van een tenniselleboogbrace voor de nodige verlichting kan zorgen. In tegenstelling tot rust durft men met een brace de arm meer te gebruiken omdat een brace de pijn simpelweg reduceert. Hierdoor blijft de arm in beweging wat goed is voor het herstel. Vooral in combinatie met fysiotherapie geeft het goede resultaten. Indien je het voornemen hebt om een tenniselleboogbrace te kopen dan is een bezoek aan de webshops Podobrace.nl en Probrace.nl de moeite waard.

 

Fysiotherapie / oefeningen
Studies tonen aan dat extracorporeal shockwave therapie bijdraagt aan de afname van pijn. Shockwave Therapie werkt met sterke ultrasone geluidsgolven die de zachte weefsels binnendringen. Daarnaast spelen oefeningen een belangrijkere rol in het herstel. Vooral excentrische oefeningen hebben het vermogen om nieuw collageen weefsel aan te maken en de pijn van peesweefsel te reduceren. Bij deze vorm van trainen wordt de pees onder weerstand verlengd. Bovendien verhoog je hiermee de belastbaarheid wat resulteert in een toename van peeskracht.

 

Een uitstekend middel om de tennisarm excentrisch te trainen is door gebruik te maken van een gewicht. Onderstaand een instructiefilm. Instructie: de pees vertraagt de beweging en de spier neemt in lengte toe. Iedere herhaling mag niet korter dan 4 seconden duren. Het advies is tweemaal daags 3 series van 15 herhalingen. Kies een gewicht waarmee je vrijwel pijnloos kunt oefenen.

 

 

 

Injecties
Pijnstillers, ontstekingsremmers en injecties geven over het algemeen vrij snel resultaat maar hebben als nadeel dat het doorgaans een korte termijn oplossing is. Na enkele weken openbaart de oude klacht vaak weer. Om van de tennisarm af te komen zal er meer gedaan moeten worden. Vooral over het gebruik van injecties ben ik nogal huiverig. Injecties bevatten namelijk het hormoon corticosteroïden en dit hormoon heeft als nadeel dat het bij herhaaldelijk gebruik het peesweefsel verzwakt.

 

Op lange termijn ontaardt dit in een verweking van het peesweefsel met als gevolg dat de kwaliteit van de pees afneemt. De klachten kunnen daardoor in een vicieuze cirkel komen. Door artsen wordt er soms onvoldoende gewaarschuwd voor de risico's op lange termijn.

 

Rust
Bij een bezoek aan de huisarts is de kans aanwezig dat er rust en medicatie wordt voorgeschreven. Rust wordt door de patiënt meestal vertaald in het tijdelijk ontzien van de elleboog. Medicatie en rust is een therapievorm die bij een tennisarm vrijwel nooit aanslaat, vooral niet als triggerpoints de oorzaak zijn van de klachten. Wanneer je na een rustperiode je activiteiten weer gaat oppakken komen de klachten vaak vrij snel weer terug.

Bronvermelding:

 

Chir Organi Mov. 2008 Jan;91(1):35-40. Epub 2008 Feb 10. No effect of forearm band and extensor strengthening exercises for the treatment of tennis elbow: a prospective randomised study. Luginbühl R, Brunner F, Schneeberger AG.

 

Clin Rehabil. 2014 Jan;28(1):3-19. doi: 10.1177/0269215513491974. Epub 2013 Jul 23. Is eccentric exercise an effective treatment for lateral epicondylitis? A systematic review. Cullinane FL1, Boocock MG, Trevelyan FC.

 

J Electromyogr Kinesiol. 2009 Aug;19(4):631-8. Epub 2008 Mar 14.Assessment of functional recovery in tennis elbow. Alizadehkhaiyat O, Fisher AC, Kemp GJ, Vishwanathan K, Frostick SP.

 

Ann Rehabil Med. 2012 Oct;36(5):681-7. doi: 10.5535. Epub 2012 Oct 31. Effectiveness of initial extracorporeal shock wave therapy on the newly diagnosed lateral or medial epicondylitis. Lee SS1, Kang S, Park NK, Lee CW, Song HS, Sohn MK, Cho KH, Kim JH.

 

J Hand Ther. 2012 Jan-Mar;25(1):5-25; quiz 26. Epub 2011 Nov 9. Effectiveness of different methods of resistance exercises in lateral epicondylosis--a systematic review. Raman J, MacDermid JC, Grewal R.

 

Clin Rheumatol. 2012 May;31(5):807-12. Epub 2012 Jan 27. Physical therapy, corticosteroid injection, and extracorporeal shock wave treatment in lateral epicondylitis. Clinical and ultrasonographical comparison. Gündüz R, Malas FÜ, Borman P, Kocaoğlu S, Özçakar L.

 

Physiotherapy. 2009 Dec;95(4):251-65. Epub 2009 Jul 24. Effectiveness of corticosteroid injections compared with physiotherapeutic interventions for lateral epicondylitis: a systematic review. Barr S, Cerisola FL, Blanchard V.

 

Photomed Laser Surg. 2009 Jun;27(3):513-20. Comparing the effects of exercise program and low-level laser therapy with exercise program and polarized polychromatic non-coherent light (bioptron light) on the treatment of lateral elbow tendinopathy. Stasinopoulos D, Stasinopoulos I, Pantelis M, Stasinopoulou K.

 

Saudi Med J. 2008 Sep;29(9):1270-5. The predictive value of extensor grip test for the effectiveness of treatment for tennisarm. Zehtab MJ, Mirghasemi A, Majlesara A, Tajik P, Siavashi B.

 

J Rheumatol. 2008 Oct;35(10):2038-46. Epub 2008 Sep 15. A randomized controlled trial of extracorporeal shock wave therapy for lateral epicondylitis (tennis elbow). Staples MP, Forbes A, Ptasznik R, Gordon J, Buchbinder R.

 

Clin Orthop Relat Res. 2006 Jan;442:149-57. Dynamic extensor brace for lateral epicondylitis. Faes M, van den Akker B, de Lint JA, Kooloos JG, Hopman MT.

 

GERELATEERDE BERICHTEN