eerste keer in de sportschool

11 belangrijkste fitness tips voor beginners

02 februari 2017

Als aanstormend talent van het 'ijzer verplaatsen' en toekomstig dienaar van de monotonie van de cardio-apparaten wil je niets liever de beste resultaten behalen in een zo kort mogelijke tijd. Met de onderstaande tips zal je niet de kardinale fitness zondes in de sportschool begaan waar sommige beginners een sport van lijken te maken. We behoeden je voor de typische valkuilen die je motivatie kan aantasten en je buik doet groeien.

Appels met peren vergelijken

We doen het vrijwel allemaal als we voor de eerste keer de sportschool betreden: jezelf vergelijken met anderen. Niets om je voor te schamen, het is heel menselijk. Maar soms neemt het extreme vormen aan en is er sprake van oneerlijke vergelijking. Gebruik naast je spieren ook je verstand en ga niet als een eencellige in enkele weken opbouwen waar anderen jaren voor getraind hebben. Met andere woorden: ga jezelf niet teveel met andere fitness-solisten van de sportschool vergelijken.

 

Voor sommige kunnen anderen een inspiratiebron zijn, maar andere sportschoolstrijders raken er op termijn juist gedemotiveerd van omdat de resultaten tegenvallen vanwege irreële doelstellingen. Neem jezelf als uitgangspunt en ga uit van je eigen krachten. Iedereen heeft immers een ander genetisch pakket meegekregen en daarom is het belangrijk om je eigen pad te blijven volgen en jezelf niet te overvragen.

Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd

Pas op dat je motivatie niet overslaat in doorgeslagen gedrevenheid. Vooral als beginner is het belangrijk dat je de botten, spieren en pezen geleidelijk aan de belasting laat wennen. Als je deze tip in de wind slaat heb je zo een blessure te pakken of raak je overtraind. Afvallen of spiergroei is geen sprint, maar een proces waarin vooral geduld, consistentie en doorzettingsvermogen belangrijk is. Je hebt minimaal tweemaal per week training nodig om vooruitgang te kunnen blijven boeken.

Zware gewichten

Een verschijnsel in de sportschool waar mannen meer last van hebben dan vrouwen is het 'overschattingssyndroom'. In hoeverre dit wordt aangewakkerd door het geslachtshormoon testosteron is nog onduidelijk, maar het feit is wel dat de ogen van een man soms groter zijn dan hun spieren. Het is niet de vraag of er een blessure ontstaat, maar eerder wanneer. Laat je niet teveel imponeren door anderen. Vrijwel iedere krachtsporter is 'klein' begonnen. Blijf op koers en volg exact het voorgeschreven fitness schema.

 

Door te zwaar te trainen is de kans groot dat je minder aandacht hebt voor de uitvoering. Kies een gewicht dat je met de juiste techniek kunt verplaatsen zonder dat het nodig is om met andere spieren te compenseren. Zodra je merkt dat je de herhaling op technische wijze niet meer kunt volbrengen en andere spieren moet gaan inzetten om de herhaling alsnog af te maken dan is het tijd om de spieren rust te gunnen.

Frequentie

Hoe meer hoe beter? Zo werkt het niet. Het is soms bewonderenswaardig hoe vaak sommige mensen naar de sportschool willen, maar die ijver kan ook averechts werken. Je lichaam heeft na een training een herstelperiode nodig en als je te vaak gaat trainen is je lichaam niet voldoende geprepareerd voor de volgende training. Dit bemoeilijkt je om tijdens je volgende training maximaal in te spannen. Indien dit meer regel is dan uitzondering dan neemt de progressie op termijn af en kan er zelfs overtraining ontstaan.

Drink genoeg water

Als gezondheidsstrijder en voorvechter van lichaamsverfraaiing wil ik je ook als tip meegegeven om dagelijks voldoende water te drinken. Je lichaam bestaat immers voor een groot deel uit water! Dit komt ten goede aan je herstel, kracht en uithoudingsvermogen. Bovendien stimuleert het je stofwisseling wat een steuntje in de rug geeft bij het afvallen.

Overige tips

  • Je groeihormoon piekt ongeveer na acht uur slapen. Spiermassa opbouwen betekent dus ook lang genoeg je slaapmuts opzetten.
  • Als beginnende slaaf van je eigen fitness schema geeft de combinatie cardiotraining en krachttraining de beste resultaten. Je kunt je later gaan specialiseren, maar probeer met deze combinatie eerst een goede basis te leggen.
  • Let op je lichaamshouding om overbelasting te voorkomen
  • Voer de beweging geleidelijk uit
  • Als beginner zijn herhalingen belangrijker dan het gewicht.
  • Ademhaling: blaas uit tijdens de krachtontwikkeling
GERELATEERDE BERICHTEN