verschil tussen slow en fast twitch

Verschil tussen langzame (type I) en snelle spiervezels (type II)

23 november 2016

Ieder lichaam bevat vrijwel evenveel spieren, maar niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid spiermassa. Ook de samenstelling van de spiervezels maakt een mens uniek. In een spier wordt onderscheid gemaakt tussen type I (langzame spiervezels) en type II (snelle spiervezels). De eerstgenoemde is vooral geschikt voor duurinspanningen op lage intensiteit en de snelle spiervezels worden met name aangesproken als de intensiteit van de inspanning hoger ligt zoals bij het sprinten of bij krachttraining.

Langzame spiervezels

Je genen bepalen grotendeels met welke type spieren je geboren wordt. Type I spiervezels zijn uitermate geschikt voor duurinspanningen op een lage intensiteit. In tegenstelling tot snelle spiervezels zijn ze haast onvermoeibaar en halen ze de energie uit vetten en koolhydraten. Ze hebben een goede bloedvoorziening en worden daarom ook de rode spiervezels genoemd. Zoals de benaming al aangeeft, is de contractiesnelheid (snelheid waarmee spiervezels samentrekken) van de langzame spiervezel lager dan dat van een type II spiervezel.

 

De langzame spiervezels zijn gespecialiseerd om je op aerobe wijze voort te bewegen. Bovendien beschikken ze over meer mitochondria (kleine energiefabriekjes in de spiercellen) en een uitgebreider netwerk aan kleine bloedvaatjes. Door het trainen van het aerobe energiesysteem is er minder snel behoefte aan het anaerobe systeem (gebruikt met name de snellere spiervezels) en dat betekent minder melkzuurproductie. Melkzuur heeft namelijk een remmende werking op de vrijgave van vetzuren uit vetdepots.

Wat zijn snelle spiervezels?

De snelle spiervezels kunnen we onderverdelen in type 2a en 2b (snelste spiervezel en meeste groeipotentie). Het voornaamste verschil met de type I vezels zit in de snelheid van de spiersamentrekking en het ontwikkelen van de hoeveelheid kracht. Ze worden sneller moe dan de type I vezels en zijn bovendien minder goed doorbloedt en worden daarom ook wel de witte vezels genoemd. De energie halen ze vooral uit koolhydraten en het subtype 2b kan de belasting vaak niet langer dan enkele seconden volhouden. Vanwege de hoge prikkeldrempel worden deze spiervezels pas aangesproken als er een forse krachtsinspanning verlangd wordt.

 

Het subtype 2a, ook wel de snelle en vermoeidheidresistente spiervezels genoemd, is een spiervezel dat enkele eigenschappen bevat van zowel de type I als het subtype IIb. Deze spiervezel heeft het vermogen om op aerobe en anaerobe wijze energie te leveren. Naarmate je leeftijd vordert vindt er in geringe mate een verschuiving plaats van de snelle naar de langzame spiervezels. Hierdoor kunnen ouderen vaak minder explosieve en snelle inspanningen verrichten.

 

Marathonlopers hebben vooral baat bij de type I spiervezels terwijl een sprinter juist veel type IIb vezels nodig heeft. De spiervezelsamenstelling ligt bij de geboorte grotendeels vast en is in beperkte mate trainbaar. Een duursporter met van nature relatief veel type II spiervezels zal zich nooit met de wereldtop kunnen meten.

 

Duurtraining verandert het type spiervezel niet, maar kan wel de type II vezel zich als een type I spiervezel laten gedragen zodat de spier meer uithoudingsvermogen krijgt. In omgekeerde volgorde is dit niet mogelijk. Dit zou kunnen betekenen dat je relatief gezien meer progressie kunt boeken in de duursport dan in de krachtsport.

 

Onderstaand treft je een heldere uitleg over wat het verschil is tussen een marathonloper en een sprinter.

 

Orderly recruitment

Orderly recruitment is een principe dat de volgorde beschrijft waarin de verschillende spiervezels worden aangesproken. Wanneer je spieren onderhevig zijn aan grote weerstanden worden eerst de langzame spiervezels aangesproken. Indien ze onvoldoende vermogen kunnen leveren schakelt het lichaam over op de type II vezels. Eerst de IIa en tenslotte de sterkere IIb spiervezels. Met andere woorden: de volgorde van rekrutering wordt bepaald door de prikkeldrempel.

GERELATEERDE BERICHTEN