Wat zijn de voordelen en nadelen van kunstgras en natuurgras bij voetbal en hockey?

08 juli 2016

Als ik aan kunstgras denk dan zie ik water en zand bij hockeyvelden en bij sommige voetbalclubs rubberen balletjes. Maar er zijn ook kunstgrasvelden die amper te onderscheiden te zijn van natuurgras. Het heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen en het heeft een snelle technologische ontwikkelingen doorgemaakt. De kwaliteit is verbeterd en met name in het voetbal en in het hockey overwegen steeds meer clubs om de stap naar een kunstgrasveld niet meer langer uit te stellen.

Wat is het verschil tussen de tweede en derde generatie kunstgrasvelden?

Er zijn verschillende kunstgrasvelden te onderscheiden. De tweede generatie (is een dichte mat, ziet er van boven uit als een dicht tapijt) is geschikt voor hockey en tennis maar minder geschikt voor voetbal. Voor het voetbal is er om die reden een derde generatie ontwikkeld waarbij de vezels en de polen langer zijn en verder uit elkaar staan. Ook wordt het gekenmerkt door de rubberen korreltjes dat er tussen wordt gestrooid waardoor het geschikt is gemaakt voor het voetbal.

Wat zijn de voordelen van kunstgras?

  • Goede schokdemping.
  • Kunstgrasvelden kunnen vaker belast worden. Één kunstgrasveld vervangt ongeveer vier natuurgrasvelden.
  • Minder kans op knieblessures.
  • Het speelveld is egaler waardoor je meer controle over de bal hebt.
  • De veldbelijning verdwijnt niet.
  • Seizoensonafhankelijk.
  • Onderhoudsvriendelijk.
  • Lange levensduur, hoge slijtvastheid.

 

Is een kunstgrasveld een zegen of juist een vloek voor het voetbal?

In het voetbal is er meer weerstand tegen kunstgras dan in de hockeysport. Het is niet altijd een gelukkig huwelijk. De voetbalsport is vrij conservatief en breken niet snel met tradities. Veranderingen gaan vrij langzaam en innovaties worden niet altijd direct omarmd. De tegenstanders van kunstgras zijn bang dat het een 'ander spelletje' wordt. Het zal technischer en sneller worden. Het neigt dan naar zaalvoetbal, maar dan op een groter veld. Ondanks de kritiek lijkt de ontwikkeling zich door te zetten. Bovendien ben je met een kunstgrasveld minder afhankelijk van het weer.

 

In Nederland willen we graag voorloper zijn op innovatief gebied, maar als je kijkt naar de grote voetbalcompetities, dan wordt daar uitsluitend op natuurgras gespeeld. Er zijn tegenwoordig ook hybride systemen, waar een kunstgrasbasis gebruikt wordt om natuurgrasveld in te laten groeien. Het natuurgras wordt door het kunstgras versterkt waardoor het een goede grasmat blijft. Dit hybride sportsysteem brengt veel voordelen met zich mee. Het speelgevoel en het uiterlijk zijn gelijkwaardig aan dat van een natuurgrasveld. Bovendien kan door deze combinatie het natuurgras tot wel 20 uur per week langer op het veld worden getraind. Het veld is onder verschillende weeromstandig-heden intensiever bespeelbaar dan een volledig natuurgrasveld. De toekomst zal uitwijzen of dit optimisme stand zal houden.

Het verschil tussen water- en zandvelden in de hockeysport

In de hockeysport wordt er veel gesproken over water- en zandvelden. Beide velden zijn kunstgrasvelden. Een zandveld is een goede, maar iets goedkopere manier om een hockeyveld aan te leggen, maar voor de beleving van de sport geeft men vaak de voorkeur aan een waterveld. Op een waterveld is de balsnelheid beter en als je valt dan val je zachter en heb je minder last van irritatie van de huid als gevolg van wrijving. Watervelden worden vooral door de topclubs gebruikt, maar er zijn steeds meer amateurclubs die op een waterveld overstappen omdat ze daar ook overtuigd zijn van de voordelen dat een waterveld biedt.

 

Van de huidige generatie zijn er nog maar weinig spelers die op een natuurgrasveld hebben gehockeyd. Kunstgras heeft veel invloed op de prestaties en het speltype. Het hele spel is tegenwoordig op kunstgras doorontwikkeld, de balsnelheid en de techniek daarachter. Het nadeel van een natuurgrasveld is dat het veld na enkele wedstrijd hersteld moet worden om het goed bespeelbaar te houden. Op wedstrijddagen kan er op een natuurgrasveld maar een beperkt aantal wedstrijden gespeeld worden. Dit nadeel heb je bij een kunstgrasveld niet en dat kan interessant zijn voor verenigingen met veel leden. Je bent dan als club voor lange tijd ontzorgt.