vrouw is buiten aan het hardlopen

Kun je een depressie behandelen met hardlopen?

19 maart 2016

Sommige zweren er bij, anderen zijn er sceptisch over. Het gaat over de vraag of hardlopen bijdraagt aan het verminderen van een depressie. Het is al bekend dat er tijdens het sporten zogenaamde geluksstofjes vrijkomen en die kunnen kortstondig een euforisch gevoel geven. Is het hardlopen ook op de lange termijn de 'wonderpil' tegen depressies of ligt het genuanceerder?

Is hardlopen de heilige graal?

Lange tijd werd gedacht dat hardlopen helpt bij het bestrijden van depressies. Onderzoek laat zien dat enkel hardlopen geen effect heeft op het verminderen van een depressie. Lichaamsbeweging tegen een depressie is minstens zo effectief als het innemen van antidepressiva, en zeker op de lange termijn. Maar wat helpt er dan wel?

 

Sowieso draagt een gezonde leefstijl bij aan het verminderen van een depressie, waar hardlopen een onderdeel van kan zijn. Maar als je hoopt dat het hardlopen de wonderpil is dat ervoor gaat zorgen dat je nooit meer depressief raakt dan kom je bedrogen uit. Het is een klein onderdeel binnen en totaalplan. Hardlopen is dus niet de heilige graal, maar een alles omvattende aanpak waar je naar meerdere factoren gaat zoeken voor een gerichte aanpak.

Er bestaat geen universele behandeling

Een depressie bestaat vaak uit meerdere klachten die individueel bepaald zijn. Dit maakt het ook lastig om er grip op te krijgen. Je kunt niet met één aanpak het gehele probleem oplossen als je niet weet wat de depressie veroorzaakt. Een behandeling die aanslaat is vaak een compleet pakket aan interventies. Sporten en bijvoorbeeld gezond eten kan daar een onderdeel van zijn.

 

Mensen met een depressie slapen vaak slecht, worden inactief en zijn minder actief op sociaal gebied. Het is een goede start om bijvoorbeeld weer actiever te worden. Hiermee zijn mensen vaak nog niet geholpen, maar het is beginpunt om verder aan je depressie te werken.

 

Niet iedereen reageert goed op een behandeling tegen depressies. Bij ongeveer 40% slaat de behandeling niet aan. Binnen de wetenschap is er nog geen kant en klaar antwoord op de vraag waarom niet iedereen op de behandeling reageert. Het is wetenschappelijk interessant om één werkzaam ingrediënt te ontdekken waar een grotere groep goed op reageert. Het is vooral interessant om te weten wat de kenmerken zijn van mensen die bepalen waarom ze wel op een ene therapie goed reageren en niet op de andere therapie. Hiermee kun op den duur voorspellen welke behandeling bij welk persoon de grootste kans van slagen heeft.

Jongeren vaker depressief

Tegenwoordig lopen er meer mensen met een depressie rond dan vroeger. Doordat we nu er meer over weten wordt het ook vaker gediagnosticeerd. Een andere oorzaak wat bovendien als mogelijke voedingsbodem voor depressies wordt gezien is dat er tegenwoordig meer van ons verlangd wordt dan vroeger en dat ook maatschappelijke ontwikkeling daaraan bijdragen. Jongeren hebben er meer last van. Er komen er steeds meer jongeren met depressies. Het kan een van de grote ziektes van onze tijd worden, en misschien ook wel de grootste ziektelast voor de gehele maatschappij.