vrouwen die hardlopen met een goede bh

Waar moet je op letten bij het kopen van een goede en comfortabele sport-bh?

25 november 2014

Het is niet altijd mooi, zo'n sport-bh. En wanneer je dan toch besluit om er eentje te kopen, blijkt het soms ook nog eens een prijzige aanschaf te zijn. Is zo'n sportbeha eigenlijk wel echt nodig en waar is het eigenlijk goed voor?

Natuurlijke ondersteuning van de borst

Aanvankelijk lijkt het misschien zonde van je geld maar buiten het feit dat je er met sporten voor wilt zorgen dat je een strakker lichaam krijgt, wil je natuurlijk ook je borsten goed in vorm houden. Borsten die tijdens het sporten heftig meebewegen is niet alleen vervelend, het verstoort ook nog eens je bewegingsgevoel. Hoewel 70% van de sportende vrouwen daar last van heeft, is het nog altijd niet geheel duidelijk waarom het zo pijnlijk is.

 

Een borst bestaat voornamelijk uit vet- en klierweefsel. De borst wordt op haar plaats gehouden door de huid en bindweefsel-structuren. Deze bindweefselstructuren in de borst worden ook wel ligamenten van Cooper genoemd. Hiermee wordt de borst aan de dieper gelegen borstspier verbonden. De natuurlijke ondersteuning van de borst is dus afhankelijk van de kwaliteit van het bindweefsel.

 

Omdat een borst geen spieren bevat, bewegen je borsten tijdens het sporten mee met je lichaam. Hierdoor rekken de aanhechtingen van het bindweefsel aan de bovenkant uit. Je borsten kunnen gaan hangen en er ontstaan dan scheurtjes in de huid (striae).

 

Zonder kunstmatige ondersteuning van een sport-bh voorkom je deze klachten niet en wanneer het bindweefsel eenmaal is uitgerekt, kan dit niet meer herstellen. Het is dus zeer belangrijk om tijdens het sporten een sportbeha te dragen. Onafhankelijk van de grootte van je borsten. Al hebben grotere borsten wel meer ondersteuning nodig dan kleinere borsten.

 

Vrouwen met grote borsten maken vaker melding van de pijn, maar ook vrouwen met kleine borsten hebben er last van. Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van de deze pijn. Er zijn aanwijzingen dat het extreem rekken van de zenuw - die door de huid en het onderhuidse bindweefsel loopt - daar verantwoordelijk voor is.

 

Verticale verplaatsing van de borst met 2 centimeter kunnen al voor de nodige ongemakken zorgen. Dat de borsten synchroon met de looppas op en neer deinen is vermoedelijk niet zo vervelend, maar de grootste krachten krijgen ze te verwerken zodra de hiel de grond raakt. Ze maken dan als het ware een kleine zweepslag naar beneden, en vermoedelijk is die slag het pijnlijkst. Niet alleen grote borsten krijgen deze impact te verwerken.

 

Met het dragen van een juiste sport-bh kun je deze klachten voor een groot deel voorkomen. Hiermee wordt 74% van de beweging opgevangen tijdens het sporten. Een normale beha doet dit maar voor 38%. Bovendien heb je tijdens het sporten geen last van snijdende en afzakkende bandjes, pijnlijke beugels, schuurplekken op de huid en slijtage. Normale beha's zijn niet ontworpen om bewegingen op te vangen.

 

Sporten met een normale beha is dus slecht voor je figuur en zonde van je lingerie! Ook worden er voor de sportbeha hightech stoffen gebruikt die transpiratievocht snel afvoeren tijdens het sporten. De stof ademt dankzij de speciale vezels, waardoor de huid snel opdroogt.

De maat zegt weinig

Over het algemeen zijn er twee problemen als het over beha's gaat. Slecht design van de fabrikanten en een gebrek aan kennis bij de vrouwen. Een valkuil van een vrouw is dat ze bij aankoop vaak alleen naar de maat kijkt. Maar daar zijn geen internationale standaarden voor. De maat op het label garandeert dus niet dat een beha geschikt is voor jou. Daarnaast toont onderzoek aan dat zelfs beha's van hetzelfde model en dezelfde producent van maat kunnen verschillen. Ze verschilden wel van kleur en de stof kan krimpen of uitzetten tijdens het kleurproces. Niet vreemd dus dat veel vrouwen een verkeerde maat beha dragen.

Hoe vind ik een goede sportbeha?

Het is lastig om de juiste sport-bh te kopen. De cupmaat, de vorm van de borsten, de aard van de sport en persoonlijke voorkeuren maken het niet makkelijk. Hoe beter de sportbeha aansluit, hoe meer ondersteuning je borsten krijgen. Het is dus erg belangrijk dat je de juiste sport-bh aanschaft.


Wanneer je een grote cupmaat hebt (cup D of hoger) kun je het beste kiezen voor een ingekapselde beha. De ingekapselde beha bestaat uit twee aparte cups van niet-elastisch materiaal met een elastische onderband. Een ander soort sport-bh is de compressie-BH. Deze beha bestaat uit één elastisch voorpand, vaak met gekruiste rugbanden. Deze beha is meer geschikt voor kleine tot middelgrote borsten.


De enige methode om er achter te komen of een sportbeha geschikt voor je is, is door hem te passen. Een exemplaar dat knelt of hindert is niet goed. Kies non-stretch, of weinig elastisch materiaal zodat het de beweging van de borsten zoveel mogelijk beperkt. Andere aandachtspunten zijn:

 

 • De borsten dienen de cups goed te vullen, zonder eruit te stulpen;
 • De voorste band sluit aan op de huid;
 • De borsten worden een beetje omhoog getild en licht tegen de borstkast aangedrukt;
 • De onderband zit op de ribbenkast, niet op het borstweefsel;
 • Let erop dat de stof glad op de huid van de borst zit. Kreukels of bulten betekenen een te grote cupmaat;
 • De onderband op de rugzijde hoort een horizontale lijn te vormen met de onderband voor. Hij schuift niet omhoog als je de armen omhoog strekt;
 • Spring hierna dan een paar keer op en neer om te testen of je borsten voldoende ondersteund worden;
 • De band moet stevig tegen de huid aanliggen, maar mag de ademhaling niet hinderen;
 • Brede schouderbandjes spreiden de druk beter. De bandjes mogen niet snijden.

Bij welke medische indicaties is een sport-bh geschikt?

Veel vrouwen komen in aanraking met een goed- of kwaadaardige borstaandoening, waarbij een operatie regelmatig noodzakelijk is. Ook zijn er steeds meer vrouwen die voor een cosmetische operatie van de borsten kiezen. Na een borstvergroting of -verkleining zijn de borsten aanvankelijk gezwollen en gevoelig. Het borst- en spierweefsel heeft tijd nodig om te herstellen. Als je dag en nacht een sport-bh draagt zorgt deze voor fixatie en extra ondersteuning tijdens het genezingsproces. Er zijn speciale 'chirurgische' bh’s die door het ziekenhuis verstrekt worden. Maar een goede sport-bh heeft in veel gevallen ook de juiste eigenschappen.

 

Sportbeha’s met een voorsluiting zijn hiervoor zeer geschikt. Je hoeft niet in allerlei bochten te wringen om deze beha's aan te doen. Bovendien is de dichte rug aangenaam om ’s nachts te dragen. Voor gevoelig borstweefsel is de sportbeha ideaal omdat er geen drukpunten zijn en omdat het zachte materiaal optimale steun geeft. Ook zijn door de hogere zijpanden eventuele littekens minder goed zichtbaar. Voor de volgende medische indicaties is deze sport-bh geschikt:


 • borstvergroting, - verkleining of –lift
 • borstbesparende operatie
 • borstreconstructie
 • borstamputatie
 • bestralingstherapie
 • mastopathie (pijnlijke borsten door goedaardige aandoeningen)
 • lymfeoedeem in oksel
 • borstprothese

 

 

Voor een goed aansluitende borstprothese is de juiste sport-bh erg belangrijk. De prothese moet onzichtbaar zijn en het risico op lymfoedeem zo klein mogelijk worden gehouden. Helaas wordt bij de behandeling van lymfeoedeem in het ziekenhuis niet altijd gewezen op de mogelijkheden van een goede sportbeha. Zorg ervoor dat bij een prothese de beha zachte schouderbanden heeft die in lengte verstelbaar zijn. De druk op de schouderbanden is namelijk groter met een prothese. Bovendien mag de druk niet te groot zijn bij eventuele oedeemvorming.

Bronvermelding:

 

Br J Sports Med doi:10.1136/bjsports-2013-092175 Original articleThe experience of breast pain (mastalgia) in female runners of the 2012 London Marathon and its effect on exercise behaviourPress Release Nicola Brown1, Jennifer White2, Amanda Brasher2, Joanna Scurr2.

 

Med Sci Sports Exerc. 2012 Jul;44(7):1351-7. doi: 10.1249/MSS.0b013e31824bd62c.Predictors of three-dimensional breast kinematics during bare-breasted running.Wood LE1, White J, Milligan A, Ayres B, Hedger W, Scurr J.

 

THE BIOMECHANICS OF BETTER BRAS: IMPROVING SUPPORT AND COMFORT DURING EXERCISE 2013

Julie R Steele Breast Research Australia, Biomechanics Research Laboratory, University of Wollongong, NSW, Australia