vermoeide hardloper

Wat motiveert een hardloper om een (halve) marathon te rennen?

22 juli 2014

Veel sporters rennen voor hun gezondheid, om af te vallen, ter ontlading, voor het uiterlijk vertoon of voor het opdoen van sociale contacten. Bij het volbrengen van een extreme inspanning zoals bijvoorbeeld een marathon blijft het vaak niet bij de eerder genoemde redenen. Er zijn maar weinig hardlopers die voor hun plezier zichzelf zowel mentaal als fysiek laat afpeigeren. Om dat te kunnen opbrengen moet je er vrijwel zeker van zijn dat er bij de eindstreep een beloning staat te wachten.

De beloning voor de inspanningen na een marathon

Een van de drijfveren is dat we onszelf graag voorzien in de basisbehoefte zoals waardering en erkenning. Dit komt niet plotseling uit de lucht vallen. Je moet er wat voor doen. Op het werk krijg je promotie vanwege je opgedane kennis, en in de sport zullen het aantal zweetdruppels een doorslaggevende factor zijn. Zodra de erkenning minimaal in verhouding staat tot de geleverde arbeid zal de motivatie toenemen. Het stimuleert je om nieuwe uitdagingen aan te gaan of je prestatie nogmaals te herhalen.

 

Vroeger hadden de mensen vrijwel geen tijd om hun sportieve ambities te verwezenlijken. Met zes lange werkdagen en zondag naar de kerk was er nog amper tijd en energie over voor sport. Hedendaags is een vierdaagse werkweek niet meer uitzonderlijk. Je houdt dan naast je verplichtingen nog tijd over voor sportieve doelstellingen. Erkenning hoef je niet meer via je baan af te dwingen. Nu we tegenwoordig meer vrije tijd hebben kunnen we de gewenste erkenning ook via sportieve prestaties realiseren, zoals een marathon rennen.

De hunkering naar erkenning

Iedereen is op zijn eigen niveau op zoek naar glorie en erkenning. Voor een topsporter telt meestal alleen maar de hoogste trede van het podium. Een recreatieve hardloper moet vaak genoegen nemen met bijvoorbeeld een schouderklopje van zijn vrouw of applaus van het publiek.

 

Maar wat beweegt een recreatieve hardloper om een extreme inspanning te leveren zoals een marathon? Afvallen gebeurt ook bij minder kilometers en andere trainingsmethoden, voor het sociale contact hoef je het ook niet te doen en de gezondheidsvoordelen voor dergelijke inspanningen is vrijwel nihil. Sterker nog, er zijn zelfs sterke aanwijzingen dat een dergelijke uitputtingsslag voor veel recreatieve hardlopers niet zonder gevaar is.

 

Wat een hardloper motiveert om zichzelf uit te putten is de bewuste of onbewuste zoektocht naar erkenning of de kick van het voltooien van een lang gekoesterde sportieve ambitie. Niet dat veel mannen een minderwaardigheidscomplex hebben, maar over het algemeen hecht de man meer waarde aan erkenning voor zijn prestaties dan een vrouw. Erkenning geeft de man zijn verlangde status en dat geeft hem zelfvertrouwen. Kortom, geef een man zo nu en dan een schouderklopje en vergeet niet je duim op te steken. Hij zal het hardlopen nu langer volhouden.

GERELATEERDE BERICHTEN