tips en gezond

Gaan artrose en sporten samen?

bejaarde vrouw tijdens hardlopen en voetbal

Of sporten gezond is valt te betwijfelen. Het risico op een blessure is altijd aanwezig. Er is veel te lezen over mogelijke gezondheidsvoordelen door voldoende sporten en bewegen, maar de keerzijde blijft vaak onderbelicht. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag welke invloed voetbal en hardlopen op artrose hebben. Kunnen deze sporten de slijtage vertragen en voorkomen of worden ze juist in verband gebracht met artrose?

Artrose door hardlopen?

Hardlopen is een laagdrempelige sport. Eenmaal thuis, sta je binnen een mum van tijd met je hardloopschoenen buiten. Wellicht is dat de reden waarom hardlopen een van de meest populaire sporten is. Helaas komen er in deze tak van sport veel blessures voor. Hardlopen is zelfs een van de meest blessuregevoelige sporten. Tijdens het grondcontact komen er vele krachten vrij en wel tot driemaal het lichaamsgewicht. De spieren, pezen, botten en gewrichten moeten al deze krachten zien op te vangen. Met regelmaat komt het voor dat de hardloper hier niet tegen bestand is. Blessures liggen dan op de loer.


Vooral het kniegewricht krijgt het nodige te verduren. Gelukkig hebben de knieën de beschikking over een meniscus. De meniscus is van veerkrachtig materiaal gemaakt en fungeert als schokdemper. Onder de meniscus zit een dun laagje kraakbeen. Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen verslechtert, spreekt men van artrose (gewrichtsslijtage). Vooral mensen van middelbare leeftijd en ouderen hebben hinder van deze chronische kwaal.


Aangezien sporters veelvuldig de knieën belasten is er onderzocht of sporters een verhoogde kans op artrose hebben. Een regelmatig gebruikte auto gaat immers toch ook korter mee dan een auto die minder kilometers op de teller heeft? Het menselijke lichaam kunnen we niet vergelijken met een auto. Sterker nog, door regelmatig het kniegewricht op gezonde wijze te belasten neemt de kwaliteit van het kraakbeen onder invloed van de druk en wrijving in het gewricht juist toe. Dit toont aan dat hardlopen geen verhoogde kans geeft op artrose en zelfs het vermogen heeft om het artrotische proces te remmen. Voor wandelen was dat al langer bekent.

Topsport is niet altijd top voor de gewrichten

Wat geldt voor recreanten, gaat dat ook op voor professionele atleten? Recreatieve sporters sporten ongeveer twee tot driemaal in de week. Atleten die met sporten hun brood moeten verdienen doen dit bijna dagelijks. Bovendien sporten professionals op een hogere intensiteit dan recreanten/amateurs. De uitspraak 'overdaad schaadt' kent iedereen wel. Vele professionals kennen de uitspraak ook wel en zullen dit wellicht na hun sportcarrière aan den lijve ondervinden. Volgens de huidige inzichten zal de overdaad inderdaad schadelijk zijn voor de gewrichten en de kans op artrose doen laten toenemen. Voormalige topvoetballers hebben namelijk in vergelijking met de algemene populatie vaker artrose aan hun knieën en enkels.

 

Uiteraard zal de overdaad per sport moeten worden bekeken. Zwemmen zal weinig kwaad doen. Het zijn vooral contactsporten met veel draaimomenten zoals hockey en voetbal die voor slijtage kunnen zorgen. Ook in de top van het hardlopen komt artrose voor. Knieartrose komt echter bij professionele marathonlopers zelden voor. In vergelijking met recreatieve hardlopers zijn het vooral de heupen die gevoelig zijn voor artrose. De bewegelijkheid in de heupen is bij sporters een goede peiler voor het voorspellen van heupartrose. Een te kort aan bewegelijkheid kan op lange termijn nadelig zijn.

Medische geschiedenis

In sporten zoals hockey en voetbal komen veel knieblessures voor. Iedereen heeft ooit wel eens een teamgenoot gehad met meniscusklachten of bijvoorbeeld een (af)gescheurde voorste kruisband. Vooral vrouwen zijn gevoelig voor deze laatst genoemde blessure.

 

Een in het verleden opgelopen knieblessure geeft een verhoogde kans om op relatief jonge leeftijd artrose te ontwikkelen. Als voorbeeld nemen we recreatieve vrouwelijke voetballers. Bij veel vrouwen die na een voorste kruisbandletsel weer volop zijn gaan sporten, zijn twaalf jaar later sporen gevonden van artrose. Bij mannen duurt het proces iets langer, te weten 14 jaar. Je kunt je dus voorstellen dat er sporters zijn van begin dertig die met knieklachten kampen als gevolg van artrose. Een andere factor wat versnelt artrose kan opleveren is met overgewicht een sport uitoefenen met veel sprint- en draaimomenten.

Om de kans op knieklachten te minimaliseren is het aan te bevelen om uit preventief oogpunt aan kracht- en coördinatietraining te doen. Specifieke oefeningen hebben als doel om meer controle over de knie te krijgen. Bovendien kunnen de spieren de belasting beter aan waardoor er minder snel moeheid ontstaat. De meeste blessures ontstaan namelijk in de slotfase van wedstrijden.

Bronvermelding:

 

J Sci Med Sport. 2012 May 7.
Knee and ankle osteoarthritis in former elite soccer players: A systematic review of the recent literature.

 

Phys Ther Sport. 2009 Feb;10(1):25-9. Epub 2008 Dec 24

Comparison of hip joint range of motion in professional youth and senior team footballers with age-matched controls: an indication of early degenerative change?

 

Z Rheumatol. 2009 Dec;68(10):804-10.

Sports and osteoarthrosis

 

Phys Ther Sport. 2009 Feb;10(1):25-9. Epub 2008 Dec 24.

Comparison of hip joint range of motion in professional youth and senior team footballers with age-matched controls: an indication of early degenerative change?

 

Orthopade. 2006 Oct;35(10):1087-92.

[Is competitive running associated with osteoarthritis of the hip or the knee?

 

Am J Prev Med. 2008 Aug;35(2):133-8. Epub 2008 Jun 12.

Long distance running and knee osteoarthritis. A prospective study.

 

Scand J Med Sci Sports. 2006 Oct;16(5):329-33.

Knee injuries account for the sports-related increased risk of knee osteoarthritis.

 

Curr Opin Rheumatol. 2005 Mar;17(2):195-200.

Joint injury causes knee osteoarthritis in young adults.

 

Knee. 2009 Aug;16(4):239-44. Epub 2008 Dec 20.

Osteoarthritis in patients with anterior cruciate ligament rupture: a review of risk factors.

 

J Phys Act Health. 2009 Sep;6(5):638-43.

Early-onset arthritis in retired National Football League players.

 

Am J Sports Med. 2006 May;34(5):832-6. Epub 2006 Jan 25.

Volume changes in the menisci and articular cartilage of runners: an in vivo investigation based on 3-D magnetic resonance imaging.

 

Harefuah. 2008 Apr;147(4):315-9, 374.

The association between sports activity and knee osteoarthritis

 

Arthritis Rheum. 2007 Feb 15;57(1):6-12.

Effect of recreational physical activities on the development of knee osteoarthritis in older adults of different weights: the Framingham Study.

 

 

NIEUWSTE ARTIKELEN
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
MEEST GELEZEN